Sanat Terapisi Nedir, Kimlere Uygulanır
Sanat Terapisi Nedir, Kimlere Uygulanır Bu makalede, sanat terapisi kavramı, uygulama alanları ve faydaları hakkında bilgi verilecektir.
Sanat Terapisi Nedir?
Sanat terapisi, 20.Yüzyılın başlarında, psikiyatristler, hastanın sanat konusunda eğitimi varsa, sanat ve hastalık arasında bir bağlantı olduğunu görmeye başladı. Aynı zamanda, sanat eğitimcilerinin keşfetmekte olduğu özgür ve spontan sanat ifadesi, çocukların ruhsal ve sembolik iletişimini temsil ediyordu (Glaister, 1994, s. 26). O zamandan beri, sanat terapisi birçok popülasyonda tedavi, değerlendirme ve iletişim metotlarında önemli ve etkili bir profesyonel alanadönüşmüştür.
Sanat terapisi, diğer tedavi türlerinden farklı olarak uygulamalarda hastaların yaratıcı faaliyetlerde bulunmaları nedeniyle, bireylerin tedavilerine etkin bir şekilde katılma olanağı sağlar. Resimle terapi, Sigmund Freud ve Carl Jung’un teorilerinden gelişerek, hastalıkların başlangıcı ve kişilik kavramları ile ilgili başka bir bakış açısı kazanmamıza yol açtı. Sanat formlarının kullanımı yoluyla, kişilerin duygusal, ruhsal sağlıklarını iyileştirmeye yönelik bir terapi türüdür. Bu terapi yöntemi, müzik, resim, dans, drama ve diğer sanatsal faaliyetlerin kullanımı yoluyla bireylerin kendilerini ifade etmelerine, duygudurum bozukluklarını aşmalarına ve stres yönetimi konusunda becerilerini geliştirmelerine yardımcı olur.
Genel anlamda, danışanların hayal dünyasını bir araç olarak kullanan psikolojik bir tedavi ve destek yöntemidir. Kişilerin günlük streslerini, endişelerini ve atlatmaya çalıştıkları travmatik olayların etkilerini azaltmak üzere geliştirilmiştir.
Bilinçli bir şekilde sözel olarak sorunları ifade etmek bazen zor olabilir. Diğer taraftan farklı kişi ve durumlar için sözel ifadedense sanat yoluyla ifade etmek daha verimli sonuç verebilir. Bu noktada sanat terapileri; resim, heykel gibi sanatsal aktiviteler sayesinde danışanların, iç dünyalarını ve bilinçaltlarını ifade etmek için kullanılan bir yöntem olarak karşımıza çıkıyor.
Sanat kişilerin yaratıcılıklarını kendi başlarına anlamlandırarak oluşturdukları tüm somut ve soyut ürünlerin kapsamını içerir. Bu yüzden müzik, hikâye yazma, resim, heykel vs. gibi birçok sanat kolu bu terapide kullanılabilir.
Kimlere Uygulanır?
Sanat terapisi, çocuklar, ergenler ve yetişkinler de dahil olmak üzere her yaş grubundaki insanlara uygulanabilir. Sanat terapisi uygulamaları; başa çıkmakta zorlanılan, sözel olarak ifade edilemeyen duyguları açığa çıkarmak için yardımcı bir araç olabilir.
Genel olarak sanatla terapinin uygulandığı alanlara bakıldığında; sözel iletişimin bozuk olduğu hastalarda, otistik, mental gerilik, davranış bozukluğu gösteren çocuklarda, şizofreni vb. psikotik durumlarda, yaşlı, fiziksel mental problemi olan hastalarda, PTSD gösteren hastalarda (özellikle travmaya bağlı olarak yaşanan inkar ve agresyonun düzenlenmesinde), fiziksel hastalıklarda (kanser, bazı nörolojik bozukluklar, kronik ağrı vb.) Terapi sürecinde yoğun aktarım ve karşı aktarım duyguları oluşturan kişilik bozukluklarında (yoğun biçimde terapi ilişkisine aktarılan ve terapi ilişkisini bozan tutumları barındıran bir taşıyıcı ‘kap’ olarak) uygulanmaktadır.
Faydaları
- Duygusal İyileşme: Sanat terapisi, duygusal problemleri olan bireylerin kendilerini ifade etmelerine ve duygusal iyileşme sürecinde destek almalarına yardımcı olur.
- Stres Yönetimi: Sanat terapisi, bireylerin stres yönetimi konusunda becerilerini geliştirmelerine yardımcı olur. Sanat terapisi uygulamaları, bireylerin zihinsel sağlıklarını iyileştirir ve stres seviyelerini azaltır.
Özgüven : Sanat terapisi, bireylerin kendilerine olan güvenlerini arttırmalarına yardımcı olur. Sanatsal faaliyetler sayesinde bireyler, kendilerini ifade etmenin ve yaratıcılığın önemini fark ederler.
- Sosyal Beceriler: Sanat terapisi uygulamaları, bireylerin sosyal becerilerini geliştirmelerine yardımcı olur. Sanat terapisi oturumları, grup çalışmaları ve paylaşım aktiviteleri içerir. Bu nedenle, bireyler hem kendi becerilerini hem de diğer insanlarla iletişim kurma becerilerini geliştirirler.
- Fiziksel İyileşme: Sanat terapisi, fiziksel hastalıkların neden olduğu stresi azaltır ve bireylerin fiziksel sağlıklarını iyileştirmelerine yardımcı olur. Sanatsal faaliyetlerin yarattığı gevşeme ve rahatlama hissi, bireylerin ağrılarını hafifletir.
Sanat terapisi kimlere uygulanır?
Sanat terapisi, her yaşa uygun bir tedavi yöntemidir. Bu tedavi yöntemi, herhangi bir duygusal, ruhsal rahatsızlık yaşayan bireylere uygulanabilir. Resim, heykel, müzik, drama ve hikayeler yoluyla uygulanan sanat terapisi, kendimizi ve çevremizi farklı bir gözle algılamamıza, anlamamıza yardımcı olur.